sobota, 31 sierpnia 2013

Malinowe eklerki


 





 Dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji dodaję przepis na małe cudeńka- malinowe eklerki. Zrobione dla najwspanialszej ekipy szpitalnej jaką miałam okazję poznać na praktykach :) Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się spotkamy!
-------------------------------------------------------------------------------

Składniki na ciasto ( 20 eklerków):
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Malinowy krem budyniowy:
  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do ozdoby:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 g malin, do wypełnienia eklerków
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki wrzątku


Ciasto: 
Zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną i mieszać bardzo energicznie, uważając by masa się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd
i odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone (koniecznie!) ciasto należy zmiksować z jajkami, do gładkiej masy. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie w kształcie gwiazdki).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać podłużne wzory, około 10 cm, w dużych odstępach (ciasto sporo urośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Malinowy krem budyniowy: 
W garnuszku zagotować maliny i sok z cytryny, trzymać na małym ogniu ciągle mieszając,
do momentu aż maliny się rozpadną i puszczą sok. Otrzymany mus przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek (powinno zostać pół szklanki przecieru). W większym garnuszku zagotować mleko. 
Żółtka i cukier utrzeć na jasny, puszysty kogel mogel. Dodać przesiane mąki i zmiksować,
do otrzymania jednolitej pasty. 
Do zagotowanego mleka dodać pastę jajeczną, przetarte maliny i ugotować budyń, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, wystudzić i umieścić
w lodówce aż się schłodzi.

Bita śmietana: Kremówkę ubić , pod sam koniec dodając łyżkę cukru pudru.

Lukier: Rozetrzeć cukier puder, wodę. Konsystencję regulować wodą i cukrem pudrem.

Przekrojone eklery wypełnić budyniem malinowym za pomocą rękawa cukierniczego.
Na budyniu ułożyć maliny wraz z bitą śmietaną. Przykryć górą eklerków i posmarować lukrem.

Smacznego! :) 





Przepis pochodzi z tej strony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz