Dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji dodaję przepis na małe cudeńka- malinowe eklerki. Zrobione dla najwspanialszej ekipy szpitalnej jaką miałam okazję poznać na praktykach :) Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się spotkamy!
------------------------------------------------------------------------------- Składniki na ciasto ( 20 eklerków):
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
Malinowy krem budyniowy:
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml mleka
- 120 g cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do ozdoby:
- 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g malin, do wypełnienia eklerków
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wrzątku
Ciasto:
Zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną i mieszać bardzo energicznie, uważając by masa się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd
i odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną i mieszać bardzo energicznie, uważając by masa się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd
i odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone (koniecznie!) ciasto należy zmiksować z jajkami, do gładkiej masy. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie w kształcie gwiazdki).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać podłużne wzory, około 10 cm, w dużych odstępach (ciasto sporo urośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Malinowy krem budyniowy:
W garnuszku zagotować maliny i sok z cytryny, trzymać na małym ogniu ciągle mieszając,
do momentu aż maliny się rozpadną i puszczą sok. Otrzymany mus przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek (powinno zostać pół szklanki przecieru). W większym garnuszku zagotować mleko.
do momentu aż maliny się rozpadną i puszczą sok. Otrzymany mus przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek (powinno zostać pół szklanki przecieru). W większym garnuszku zagotować mleko.
Żółtka i cukier utrzeć na jasny, puszysty kogel mogel. Dodać przesiane mąki i zmiksować,
do otrzymania jednolitej pasty.
do otrzymania jednolitej pasty.
Do zagotowanego mleka dodać pastę jajeczną, przetarte maliny i ugotować
budyń, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, przykryć folią
spożywczą, wystudzić i umieścić
w lodówce aż się schłodzi.
w lodówce aż się schłodzi.
Bita śmietana: Kremówkę ubić , pod sam koniec dodając łyżkę cukru pudru.
Lukier: Rozetrzeć cukier puder, wodę. Konsystencję regulować wodą i cukrem pudrem.
Przekrojone eklery wypełnić budyniem malinowym za pomocą rękawa cukierniczego.
Na budyniu ułożyć maliny wraz z bitą śmietaną. Przykryć górą eklerków i posmarować lukrem.
Na budyniu ułożyć maliny wraz z bitą śmietaną. Przykryć górą eklerków i posmarować lukrem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz