W sezonie na truskawki szukałam lekkiego ciasta... I znalazłam! Mięciutkie i przepyszne-
bardzo szybko zniknęło z blaszki :) Takie ciasto idealne dla mnie, gdyż nie jest przesadnie słodkie a owoce są mocno wyczuwalne. Polecam!
-------------------------------------------------------------------------------------------bardzo szybko zniknęło z blaszki :) Takie ciasto idealne dla mnie, gdyż nie jest przesadnie słodkie a owoce są mocno wyczuwalne. Polecam!
Składniki:
- 400-450g truskawek
- 2 jajka
- 250g mąki pszennej
- 120g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g masła
- 300g jogurtu naturalnego
- masło i bułka tarta do nasmarowania formy
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce utrzeć cukier z masłem pod koniec dodając po jednym jajku. Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do ucieranej masy dodawać na przemian przesianą mąkę wraz z proszkiem i jogurt. Po każdej dodanej porcji całość wymieszać łyżką (nie mikserem!).
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, ułożyć na nim umyte i osuszone truskawki. Pieczemy ok. 50 minut w 160ºC.
Smacznego! :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz