poniedziałek, 28 października 2013

Krwawe babeczki






Babeczki korzenne, którymi można wystraszyć znajomych;) Niestety brakło mi soku żurawinowego, w związku z tym są ubogo krwawe :))) Jeśli chcecie możecie je po upieczeniu nadziać dżemem np. wiśniowym, a później udekorować kremem. Babeczki są wilgotne i wcale
nie przestają takie być na drugi dzień, co jest ich zdecydowanym plusem!
--------------------------------------------------------------------- 
 
Składniki na 12 babeczek:

  • pół kostki masła
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rumu
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem
do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno
po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać pozostałe mokre składniki.
Do miski z mąką i proszkiem dodać cynamon, przyprawę do piernika, imbir i kakao, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190ºC.  Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Powstałą masą napełnić papilotki do połowy i piec ok. 15 minut.

Krem:

  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  •  pół kostki masła
  • pół  kostki margaryny


Jaja z cukrem ubić  w misce w kąpieli wodnej ( nad garnkiem z gotującą się wodą)
aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Miskę zdjąć z garnka i miksować tak długo aż masa ostygnie. W drugiej misce utrzeć masło z margaryną i partiami dodawać do wystudzonych jajek, cały czas miksując.

Szkło:

  • 1 szklanka cukru
  • 50ml wody
  • sok żurawinowy lub czerwony barwnik spożywczy

Cukier i wodę umieścić w garnuszku na palniku, zagotować. Uwaga- masa łatwo się przypala, dlatego nie można zapomnieć o jej mieszaniu. Masa jest gotowa gdy jej krople upuszczone
do szklanki z zimną wodą od razu stwardnieją, wówczas zdjąć garnuszek z palnika. Blaszkę natłuścić i wylać na nią taflę szkła. Gdy wystygnie i stężeje, połamać na małe kawałki.
Babeczki przyozdobić kremem, wbić w nie kawałki szkła i skropić sokiem żurawinowym.

Smacznego!



 Przepis pochodzi z Ciastoteki.

1 komentarz: