Delikatny jabłecznik z dużymi kawałkami jabłka- czyli to co lubię. Bardzo prosty w wykonaniu
a wygląda bardzo ciekawie :) Można go łatwo porcjować i podawać jako 'puszyste poduszeczki'.
Nie ma jajek za to jest serek homogenizowany :) Polecam!
------------------------------------------------------------------------------ a wygląda bardzo ciekawie :) Można go łatwo porcjować i podawać jako 'puszyste poduszeczki'.
Nie ma jajek za to jest serek homogenizowany :) Polecam!
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 250g masła
- 200g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru ( dałam pół szklanki)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7- 8 dużych jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć
papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda
nasienne.
Piekarnik nagrzać do 1800C
W
misce wymieszać mąkę z proszkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać
pokrojone
w kostki masło, rozetrzeć palcami razem z mąką. Następnie dodać serek homogenizowany
i szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części ( jedną trochę większą).
w kostki masło, rozetrzeć palcami razem z mąką. Następnie dodać serek homogenizowany
i szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części ( jedną trochę większą).
Większą część rozwałkować i na wałku przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, posypać obficie cynamonem.
Drugą
część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę
jabłecznika nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Piec około 55-60 minut. Przestudzone posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony.
Widziałam już na kilkunastu blogach. Musi być pyszny :). Chyba sama się skuszę na jego zrobienie. Tym bardziej, że szybko się robi :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłam :) są pyszne!
OdpowiedzUsuńO ja, pychota!
OdpowiedzUsuń