niedziela, 3 listopada 2013

Krem z dyni z sokiem pomarańczowym







 Rozgrzewający krem z dyni:)) Trochę słońca na talerzu... A za oknem pada deszcz...
-------------------------------------------------------------
 
Składniki:

  • 2 kg młodej dyni
  • 2 białe cebule
  • 2-3 ząbków czosnku
  • 3cm świeżego imbiru
  • 200ml mleka kokosowego
  • 60 g masła
  • pieprz cayenne
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • bulion


Dynię obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę . Cebulę pokroić w piórka.

Na maśle zeszklić cebulę, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek. Po chwili dodać dynię, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, mleko kokosowego, sok z pomarańczy, bulion
( tak aby cały płyn przykrył dynię) i gotujemy na średnim ogniu.  

Kiedy dynia będzie już miękka, zdjąć z palnika i zblenderować. Podawać ze śmietanką kokosową.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz