Bardzo dobre i naprawdę puszyste ciasto wypatrzone na Kwestii Smaku :) Dziś trochę inaczej,
bo pizza jest z sosem ziołowym. Połączenie szpinaku, gruszki i camemberta- mniam! Jesień w pełni :) Nie podaję proporcji dodatków jakich użyłam, bo każdy ma swoje upodobania i sami wiecie najlepiej co wam smakuje :) Polecam!
--------------------------------------------------------------------bo pizza jest z sosem ziołowym. Połączenie szpinaku, gruszki i camemberta- mniam! Jesień w pełni :) Nie podaję proporcji dodatków jakich użyłam, bo każdy ma swoje upodobania i sami wiecie najlepiej co wam smakuje :) Polecam!
2 pizze na puszystym cieście o średnicy ok. 25 cm:
- ¾ szklanki niegazowanej wody mineralnej (ciepłej!)
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300g mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- Semolina do podsypania
Do połowy ilości ciepłej wody pokruszyć drożdże, cukier i
łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać
i odstawić pod lnianą ściereczkę na 5 minut.
i odstawić pod lnianą ściereczkę na 5 minut.
Do dużej miski przesiać makę i sól. Powoli wlewać drożdżowy zaczyn
i mieszać drewnianą łyżką. Dodać drugą połowę ciepłej wody i oliwę z oliwek.
Zagniatać ciasto ok 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta
uformować kulę, skropić oliwą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania
na 40 minut.
na 40 minut.
W tym czasie przygotować dodatki do pizzy.
Sos:
- Szklanka jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1,5 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
- Świeże zioła- u mnie tymianek, bazylia, oregano
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić według własnego
uznania. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Dodatki:
- Karmelizowana gruszka
- Podsmażony na maśle szpinak z czosnkiem
- Pieczarki ( pocięte w plasterki)
- Mozzarella (porwana na kawałki)
- Camembert (pocięty w plastry)
- Cebula ( pokrojona w piórka)
- Suszone oregano
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę powyrabiać, podzielić na
dwie części , na podsypanej semoliną stolnicy uformować krążki z rantami i odstawić do ponownego wyrośnięcia na
10 minut.
Piekarnik nagrzać do 250 C.
Na pizze nałożyć sos, porwać mozzarellę, szpinak,
karmelizowane gruszki, cebulę, ser camembert a na wierzch plastry pieczarek.
Całość oprószyć suszonym oregano.
Piec przez ok 15 minut.
Smacznego!
Bardzo przyjemna pizza :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Aż mi kiszki skręca, ale smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :P
OdpowiedzUsuń