Przepis znaleziony dawno temu w magazynie "Kuchnia" i zostawiony do wypróbowania. Jamie Olivier zaproponował rozgrzewający deser choć podaje się go z lodami :) Już wkrótce na blogu przepis na jego koktajl tutti frutti, który robi się z syropu, który nam pozostał. Niesamowite,
ale w czasie gotowania tych wszystkich składników pachnie... Colą! :) Jeśli nie masz czasu-
to przygotuj gruszki i syrop dzień wcześniej, a przed podaniem po prostu go zredukuj:) Polecam!
ale w czasie gotowania tych wszystkich składników pachnie... Colą! :) Jeśli nie masz czasu-
to przygotuj gruszki i syrop dzień wcześniej, a przed podaniem po prostu go zredukuj:) Polecam!
------------------------------------------------------------------------------------
Syrop tutti frutti:
- 1 laska wanilii
- skórka i sok z 4 cytryn
- skórka i sok z 5 pomarańczy
- 1 kawałek kory cynamonu
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- 0,5 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków
- 300g cukru trzcinowego
- 0,6 l wody
Dodatkowo:
- 3 gruszki
- lody waniliowe
Laskę wanilii rozkroić i wydrążyć nasionka, następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami syropu i zalać 0,6 l wody. Zagotować i mieszać aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień
i gotować na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie obrać gruszki pozostawiając ogonki, umieścić je w garnku z syropem i przykryć dopasowanym do jego średnicy kawałkiem zmiętego pergaminu. Gotować 25-45minut, w zależności od twardości gruszek ( powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Gruszki przełożyć do miseczek. Uzyskany syrop należy przecedzić, a następnie zredukować jeszcze przez 30 minut do uzyskania konsystencji gęstego likieru.
i gotować na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie obrać gruszki pozostawiając ogonki, umieścić je w garnku z syropem i przykryć dopasowanym do jego średnicy kawałkiem zmiętego pergaminu. Gotować 25-45minut, w zależności od twardości gruszek ( powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Gruszki przełożyć do miseczek. Uzyskany syrop należy przecedzić, a następnie zredukować jeszcze przez 30 minut do uzyskania konsystencji gęstego likieru.
Odlać pół szklanki syropu- posłuży do przygotowania koktajlu tutti frutti.
Przed podaniem syrop redukować jeszcze przez 10 minut, aż będzie przypominał płynny karmel.
Gruszki podawać z gałką lodów waniliowych, polane gęstym i jeszcze ciepłym sosem.
Smacznego! :)
Witaj, nominowałam Cię do Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńSzczegóły na moim blogu http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/codziennik-kuchenny-nominowany-do.html