Gdy znalazłam trzy przepisy na tartę z botwiną na White Plate, nie mogłam się zdecydować, który wybrać... Dlatego troszkę je pomieszałam, dodałam coś od siebie i... Wyszło przepysznie! Botwinę uwielbiam pod każdą postacią, dlatego jak dla mnie tarta jest świetnym daniem obiadowym, zwłaszcza gdy jest tak ciepło i powiem szczerze... Wcale nie ciągnie mnie wtedy do mięsa :) Polecam!
----------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki wody
- 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli
- 2- 3 łyżki świeżego koperku
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1-1,5 łyżki miodu
- pół opakowania sera feta
- 50 g śmietany
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 kulka sera mozzarella
Mąkę przesiać, dodać sól, posiekać z masłem a następnie z żółtkami, wszystkie składniki połączyć- wodę dodać na końcu, regulując konsystencję. Nie ugniatać za długo. Schłodzić
w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie sporządzić nadzienie. Buraczki obrać i pokroić w zapałki. Na patelni rozpuścić masło i dodać buraczki, gdy zmiękną dodać drobno pokrojoną botwinę i wyciśnięty czosnek, koperek
i ocet. Dusić z przyprawami ok. 10 minut aż wszystko wyraźnie zmięknie, na końcu dodać miód. Fetę pokruszyć i wmieszać ostrożnie do nadzienia.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Ciastem wylepić formę do tart o średnicy ok. 26cm, przykryć papierem do pieczenia,
na to wysypać suchą fasolę i zapiec 15 minut.
Jajka zmiksować ze śmietaną doprawiając solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć z niego papier z fasolą i wypełnić je masą, wylać polewę z jajek
i śmietany. Mozzarellę porwać na kawałki i ułożyć na wierzchu tary .
Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch zamieni się w rumianą skorupkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz