wtorek, 26 marca 2013

Mazurek z masłem orzechowym






W tym roku oprócz tradycyjnego mazurka z polewa czekoladowa i bakaliami zagości również mazurek z masłem orzechowym :) Miałam w domu zalegające masło orzechowe, ponieważ nikt
w domu za nim nie przepada... I niespodzianka- w cieście z czekoladą okazało się być strzałem
w dziesiątkę :)) Do dekoracji możecie użyć gotowych produktów - co znacznie skróci czas jego przygotowania lub tak jak ja, przygotować je samodzielnie korzystając z poprzednich przepisów na bezy i orzeszki ziemne w karmelu. Polecam niecodzienną wersję mazurka na Wielkanoc! :)
-----------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Do nasączenia ciasta:
  • 0,5 szklanki kawy
  • 2łyżki wódki 

Masa z masła orzechowego:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36%
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (lub białego)
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • szczypta soli morskiej

Polewa czekoladowa:

  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
  • 200 g ciemnej gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

  • gotowe beziki posypane przez sitko cynamonem 
  • słone orzeszki ziemne w karmelu


  Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło
oraz jajko. Następnie zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć
w folię i włożyć do lodówki na godzinę.




Formę wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. Ciasto rozwałkować podsypując mąką lub po prostu wylepić spód palcami. Z resztek ciasta uformować ozdobny rant. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny ( przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić.

  
  Kawę wymieszać z wódką, nasączyć ostudzony blat ciasta.

 W garnku wymieszać kakao z cukrem, następnie połączyć z 1/4 szklanki wody. Powoli wlewać śmietankę  mieszając energicznie do połączenia składników. Zagotować mieszając, następne odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i wymieszać aż się roztopi. Odstawić
do wystudzenia i  zgęstnienia na około 2 godziny (mi wystarczyła godzina).


  Do rondelka wlać śmietankę i wsypać cukier, zagotować cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut aż masa nieco zgęstnieje, mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia
i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą, ostudzić i wstawić do lodówki by masa zgęstniała.

  Na nasączony spód wyłożyć masę z masła orzechowego, następnie polewę czekoladową
i udekorować.

Smacznego! :) 
 
Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz