Lubicie smaki słodko- słone? :) Pyszne orzeszki w karmelu, domowej roboty. Robią się praktycznie same a ile radości sprawia ich podgryzanie.. przy robieniu mazurka ;) Tak, ja swoje orzeszki zrobiłam na potrzeby dekoracji ciasta, ale mogą być traktowane jako zwykła przekąska :) Dodatkowo można je posypać brązowym cukrem lub gruboziarnistą solą. Polecam!
--------------------------------------------------------------------------Składniki:
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych
- 4 łyżki śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru
Orzeszki zrumienić na suchej patelni, dolać śmietankę i wsypać cukier. Podgrzewać, mieszając
od czasu do czasu aż oblepią się śmietanką ( musi ona zgęstnieć). Zdjąć z patelni i wyłożyć
na papier do pieczenia do przestygnięcia- dobrze jest porozdzielać orzeszki, inaczej zastygną posklejane.
od czasu do czasu aż oblepią się śmietanką ( musi ona zgęstnieć). Zdjąć z patelni i wyłożyć
na papier do pieczenia do przestygnięcia- dobrze jest porozdzielać orzeszki, inaczej zastygną posklejane.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz