czwartek, 14 marca 2013

Zapiekany makaron z salami i pieczarkami




Czyli czas na czyszczenie lodówki :) Makaraon nie wymagający żadnych wielkich umiejętności kulinarnych. Wrzucam do niego co mam pod ręką i zapiekam :)
----------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • makaron
  • 6-7 sztuk pieczarek
  • 10 plasterków salami przekrojonych na pół
  • 1  średnia cebula
  • 15 dag mozzarelli
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa oregano
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć,
pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię, wymieszać
i przenieść do naczynia żaroodpornego. Śmietankę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową
i oregano, zalać makaron. Na wierzu naczynia ułożyć starty ser. Zapiekać 15- 20 minut.
Smacznego! :)


1 komentarz: