Czyli czas na czyszczenie lodówki :) Makaraon nie wymagający żadnych wielkich umiejętności kulinarnych. Wrzucam do niego co mam pod ręką i zapiekam :)
----------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- makaron
- 6-7 sztuk pieczarek
- 10 plasterków salami przekrojonych na pół
- 1 średnia cebula
- 15 dag mozzarelli
- 1 szklanka śmietanki 36%
- masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa oregano
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć,
pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię, wymieszać
i przenieść do naczynia żaroodpornego. Śmietankę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową
i oregano, zalać makaron. Na wierzu naczynia ułożyć starty ser. Zapiekać 15- 20 minut.
pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię, wymieszać
i przenieść do naczynia żaroodpornego. Śmietankę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową
i oregano, zalać makaron. Na wierzu naczynia ułożyć starty ser. Zapiekać 15- 20 minut.
Smacznego! :)
Obłędnie smakuje.
OdpowiedzUsuń