środa, 24 października 2012

Mussaka ( moussaka)



Uwielbiam to danie, jest sycące, jednak nie tak ciężkie jak lasagne'a. Zrobione dla mojej mamy, która szaleje za bakłażanem :) Charakterystyczne danie kuchni greckiej. Zróbcie je a przekonacie się jak pięknie będzie pachniało u was w domu podczas jego przygotowywania! Bałam się połączenia cynamonu i mięsa... A jednak od czasu jej zrobienia często po nie sięgam.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dla 5 osób:
  • 600 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub baraniego)
  • 2 małe bakłażany (lub 1 duży)
  • kilka ziemniaków
  • przecier pomidorowy w kartoniku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 75 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia bakłażanów
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Zaczynamy od bakłażanów. Myjemy je, kroimy na ok 0,5 cm plastry i solimy. Wkładamy 
do durszlaka, gdzie będą mogły puszczać sok i zostawiamy na ok. pół godziny. Zabieg 
ten pomoże nam w pozbyciu się gorzkiego smaku bakłażana. W tym czasie obieramy 
i kroimy na plasterki ziemniaki. Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut. Potem układamy je w dużym, żaroodpornym naczyniu tak, aby zajęły całe dno. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Smażymy na oliwie z oliwek po ok. 3 minuty z każdej strony. Połowę bakłażanów układamy na ziemniakach, a połowę odkładamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy do niej 3 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, mieszamy.  Gdy mięso się usmaży wlewamy przecier pomidorowy, pomidory z puszki i ocet balsamiczny. Dolewamy białe wino i przyprawiamy cynamonem, zielem angielskim, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką, oregano, dużą ilością soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby sos dusił się przez ok. 25 minut.
 Beszamel:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej         
·       Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
·  Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia( uwaga- sos gęstnieje jeszcze po zdjęciu z palnika! )

   Przepis po modyfikacjach z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz