Uwielbiam to danie, jest sycące, jednak nie tak ciężkie jak lasagne'a. Zrobione dla mojej mamy, która szaleje za bakłażanem :) Charakterystyczne danie kuchni greckiej. Zróbcie je a przekonacie się jak pięknie będzie pachniało u was w domu podczas jego przygotowywania! Bałam się połączenia cynamonu i mięsa... A jednak od czasu jej zrobienia często po nie sięgam.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla 5 osób:
- 600 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub baraniego)
- 2 małe bakłażany (lub 1 duży)
- kilka ziemniaków
- przecier pomidorowy w kartoniku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 75 ml białego wina
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia bakłażanów
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
Zaczynamy od bakłażanów. Myjemy je, kroimy na ok 0,5
cm plastry i solimy. Wkładamy
do durszlaka, gdzie będą mogły puszczać sok i
zostawiamy na ok. pół godziny. Zabieg
ten pomoże nam w pozbyciu się gorzkiego
smaku bakłażana. W tym czasie obieramy
i kroimy na plasterki ziemniaki.
Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut. Potem
układamy je w dużym, żaroodpornym naczyniu tak, aby zajęły całe dno. Bakłażany
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Smażymy na oliwie z
oliwek po ok. 3 minuty z każdej strony. Połowę bakłażanów układamy na
ziemniakach, a połowę odkładamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i
smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki do czasu, aż się zeszkli.
Dodajemy do niej 3 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i
dodajemy mięso mielone, mieszamy. Gdy mięso się usmaży wlewamy przecier
pomidorowy, pomidory z puszki i ocet balsamiczny. Dolewamy białe wino i przyprawiamy cynamonem, zielem angielskim, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką, oregano, dużą ilością soli i
pieprzu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby sos dusił się przez ok. 25 minut.
Beszamel:
- 2 szklanki mleka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
· Masło
topimy na małym ogniu, w rondelku.
· Do masła
wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą
zasmażkę.Do zasmażki
wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.Cały czas
mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia( uwaga- sos gęstnieje jeszcze po zdjęciu z palnika! )
Przepis po modyfikacjach z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz