Najlepsze i najsmaczniejsze:) Wszyscy byliśmy zachwyceni. Dodatek semoliny sprawił,
że ciasto było bardzo chrupiące. Nie pomylcie tylko semoliny z kaszą manną ( na której widnieje również takie słowo). Prawdziwa semolina otrzymywana jest z pszenicy durum. Gorąco polecam!
--------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki mąki semoliny
- 1 i ¼ szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych (2 łyżeczki)
-
opcjonalnie - pół łyżeczki przyprawy do pizzy (nie dodawałam)
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw
zrobić rozczyn),
dodać wodę, oliwę i 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5
godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 -
20 minut (lub krócej) w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC).
Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia- ja robiłam kilka wersji, gdzie ser szedł pod dodatki.
Przepis pochodzi z tej strony.
Ja jeszcze dodatkowo robię ser w rantach. Po tym jak zobaczyłam Twoje zdjęcia na facebooku już dwa razy robiliśmy pizze w domu ;)
OdpowiedzUsuńInspiruję ;) Ja też często zapiekam ser w brzegach ciasta- lepsze to niż samo ciasto :))
OdpowiedzUsuń