czwartek, 15 listopada 2012

Najlepsze ciasto do pizzy


Najlepsze i najsmaczniejsze:) Wszyscy byliśmy zachwyceni. Dodatek semoliny sprawił, 
że ciasto było bardzo chrupiące. Nie pomylcie tylko semoliny z kaszą manną ( na której widnieje również takie słowo). Prawdziwa semolina otrzymywana jest z pszenicy durum. Gorąco polecam!
--------------------------------------------------------------------------


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki mąki semoliny
  • 1 i ¼ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych (2 łyżeczki)
  • opcjonalnie - pół łyżeczki przyprawy do pizzy (nie dodawałam)
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), 
dodać wodę, oliwę i 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.


Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut (lub krócej) w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia- ja robiłam kilka wersji, gdzie ser szedł pod dodatki.


Przepis pochodzi z tej strony.

2 komentarze:

  1. Ja jeszcze dodatkowo robię ser w rantach. Po tym jak zobaczyłam Twoje zdjęcia na facebooku już dwa razy robiliśmy pizze w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inspiruję ;) Ja też często zapiekam ser w brzegach ciasta- lepsze to niż samo ciasto :))

    OdpowiedzUsuń