Najlepsza babka jaką do tej pory zrobiłam! Kojarzy mi się z pobytem u mojej babci, prawdziwa Wielkanocna Babka :) Podpisuję się pod nią rękami i nogami! Smak wanilii z rodzynkami
i kandyzowaną skórką... Bezcenny! Śmiało mogę ją wam polecić :)
i kandyzowaną skórką... Bezcenny! Śmiało mogę ją wam polecić :)
------------------------------------------------------------------------------
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej!):
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
- 1/4 szklanki śmietanki kremowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 75 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki zmielonych obranych migdałów
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Polewa z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego
- 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy
Drożdże skruszyć i wymieszać w misce z 1 łyżeczką cukru pudru, dodać mleko i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Przesiać mąkę. Śmietankę zagotować i wlać do miski z mąką, wymieszać, przestudzić.
Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i ubite żółtka. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodać rostopione i ostudzone masło, wyrabiać chwilę do wchłonięcia tłuszczu. Wlać ekstrakt z wanilii, sól,rodzynki, zmielone migdały, skórkę kandyzowaną i skórkę z pomarańczy, wymieszać łopatką. Odstawić przykryte ściereczką
w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.
w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią i chwile wyrabiać ręką. Przełożyć do przygotowanej formy- powinno sięgać do jej połowy. Po raz kolejny przykryć ściereczkąi odstawić na 40 minut
do wyrośnięcia.
do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Wyjąć i studzić w formie, później przełożyć na paterę.
Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, połowę czekolady i sok, podgrzewać na małym ogniu
do roztopienia i połączenia składników. Uwaga- polewę cały czas mieszać!!! Zdjąć z palnika, dodać otartą skórkę i drugą połowę czekolady- znów mieszać aż się rozpuści. Odstawić
do przestygnięcia- polewa musi trochę zgęstnieć.
do roztopienia i połączenia składników. Uwaga- polewę cały czas mieszać!!! Zdjąć z palnika, dodać otartą skórkę i drugą połowę czekolady- znów mieszać aż się rozpuści. Odstawić
do przestygnięcia- polewa musi trochę zgęstnieć.
Ostudzoną babkę polać gęstą czegoladą.
Smacznego! :)
Przepis pochodzi z tegj strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz