czwartek, 28 marca 2013

Keks angielski








Pierwszy keks jaki do tej pory upiekłam korzystając z przepisu Dorotus. Jeszcze wczoraj w nocy jeździłam w poszukiwaniu rumu :) Ale nie żałuję ! :) Domownicy zachwyceni! Jeszcze zdążycie namoczyć rodzynki i upiec go na święta. Polecam! 
-------------------------------------------------------------

Składniki (muszą być w temperaturze pokojowej):
  • 100 g sułtanek
  • 75 g koryntek
  • 150 ml ciemnego rumu
  • 210 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
  • 65 g suszonych moreli, posiekanych
  • 65 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 125 g kandyzowanych melonów, posiekanych ( zamieniłam na suszonego ananasa
    i marakuję)
  Wieczór wcześniej sułtanki i koryntki włożyć do miseczki i zalać 150 ml rumu.


  Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
W osobnej misie utrzeć mikserem masło. Dodać cukier i ucierać do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając, aż składniki się połączą.
Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać. Wmieszać bakalie, namoczone rodzynki
i sułtanki oraz pozostały rum z miseczki.



 Formę keksówkę (długość 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wyrównać. 

  Piec w temperaturze 160°C ok. 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka.
Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz