Pierwszy keks jaki do tej pory upiekłam korzystając z przepisu Dorotus. Jeszcze wczoraj w nocy jeździłam w poszukiwaniu rumu :) Ale nie żałuję ! :) Domownicy zachwyceni! Jeszcze zdążycie namoczyć rodzynki i upiec go na święta. Polecam!
-------------------------------------------------------------
Składniki (muszą być w temperaturze pokojowej):
- 100 g sułtanek
- 75 g koryntek
- 150 ml ciemnego rumu
- 210 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
- 65 g suszonych moreli, posiekanych
- 65 g suszonych śliwek, posiekanych
-
125 g kandyzowanych melonów, posiekanych ( zamieniłam na suszonego ananasa
i marakuję)
Wieczór wcześniej sułtanki i koryntki włożyć do miseczki i zalać 150 ml rumu.
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
W osobnej misie utrzeć mikserem masło. Dodać cukier i ucierać do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając, aż składniki się połączą.
Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać.
Wmieszać bakalie, namoczone rodzynki
i sułtanki oraz pozostały rum z miseczki.
i sułtanki oraz pozostały rum z miseczki.
Formę keksówkę (długość 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 160°C ok. 20 minut, następnie zwiększyć
temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw.
suchego patyczka.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz