Tymi bułeczkami w Anglii można zajadać się cały rok, ale w wielu chrześcijańskich krajach wypieka się je w Wielki Piątek. Nie brakuje w nich rodzynek i kandyzowanej pomarańczowej skórki, są lekko słodkie. Może i wy spróbujecie je upiec?
------------------------------------------------------------------
Składniki na zaczyn:
- 37 g mąki chlebowej
- 190 g letniego mleka
- pół łyżki cukru
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych
Składniki dokładnie wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Przykryć
folią i odstawić na
30 - 40 minut.
30 - 40 minut.
Składniki na ciasto:
- cały wcześniejszy zaczyn
- 340 g mąki pszennej chlebowej
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 56g cukru
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżki przyprawy do piernika
- 115 g koryntek
- 37 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 110 g mąki pszennej
- 35 g oleju
- 80 g wody
Składniki na syrop:
- 8 łyżek cukru
- pół szklanki wody
Mąkę
przesiać i umieścić w misce, dodać miękkie masło. Za pomocą miksera wymieszać
całość, aż powstaną małe grudki. Dodać jajko, cukier, sól, przyprawy, rodzynki, skórkę z pomarańczy i
wszystko ponownie wymieszać. Dodać zaczyn,
wyrobić ciasto ręcznie przez około 10 minut. Przykryć folią i odstawić
na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść kilka razy i podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w minimum 1,5 cm odstępach-wtedy bułeczki się złączą. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia ( pod ściereczką).
Składniki na syrop wymieszać, zagotować, mieszając. Zdjąć z palnika.
Wszystkie składniki na białą pastę dokładnie połączyć. Powinna mieć taką konsystencję by
dało się ją wycisnąć przez rękaw cukierniczy, ale nie może się rozlewać na bułeczkach.
Przed samym pieczeniem na bułeczkach zrobić krzyżyk z białej pasty.
Piec w temperaturze 220ºC przez ok. 15 minut. Uwaga! Bułeczki szybko brązowieją w czasie pieczenia, należy je wtedy przykryć folią aluminiową. Gorące, posmarować syropem.
Smacznego!:)
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz