W tym roku oprócz tradycyjnego mazurka z polewa czekoladowa i bakaliami zagości również mazurek z masłem orzechowym :) Miałam w domu zalegające masło orzechowe, ponieważ nikt
w domu za nim nie przepada... I niespodzianka- w cieście z czekoladą okazało się być strzałem
w dziesiątkę :)) Do dekoracji możecie użyć gotowych produktów - co znacznie skróci czas jego przygotowania lub tak jak ja, przygotować je samodzielnie korzystając z poprzednich przepisów na bezy i orzeszki ziemne w karmelu. Polecam niecodzienną wersję mazurka na Wielkanoc! :)
-----------------------------------------------------------------------------------w domu za nim nie przepada... I niespodzianka- w cieście z czekoladą okazało się być strzałem
w dziesiątkę :)) Do dekoracji możecie użyć gotowych produktów - co znacznie skróci czas jego przygotowania lub tak jak ja, przygotować je samodzielnie korzystając z poprzednich przepisów na bezy i orzeszki ziemne w karmelu. Polecam niecodzienną wersję mazurka na Wielkanoc! :)
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki kawy
- 2łyżki wódki
Masa z masła orzechowego:
- 1 szklanka śmietanki kremowej 36%
- 1/2 szklanki brązowego cukru (lub białego)
- 1 szklanka masła orzechowego
- szczypta soli morskiej
Polewa czekoladowa:
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
- 200 g ciemnej gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
- gotowe beziki posypane przez sitko cynamonem
- słone orzeszki ziemne w karmelu
Do miski przesiać mąkę pszenną i
ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło
oraz jajko. Następnie zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć
w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
oraz jajko. Następnie zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć
w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. Ciasto rozwałkować podsypując mąką lub po prostu wylepić spód palcami. Z resztek ciasta uformować ozdobny rant. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny ( przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić.
Kawę wymieszać z wódką, nasączyć ostudzony blat ciasta.
W garnku wymieszać kakao z cukrem, następnie połączyć z 1/4 szklanki wody. Powoli wlewać śmietankę mieszając energicznie do połączenia składników. Zagotować mieszając, następne odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i wymieszać aż się roztopi. Odstawić
do wystudzenia i zgęstnienia na około 2 godziny (mi wystarczyła godzina).
Do rondelka wlać śmietankę i wsypać cukier, zagotować cały czas mieszając.
Gotować na małym ogniu przez około 30 minut aż masa nieco zgęstnieje, mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia
i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą, ostudzić i wstawić do lodówki by masa zgęstniała.
i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą, ostudzić i wstawić do lodówki by masa zgęstniała.
Na nasączony spód wyłożyć masę z masła orzechowego, następnie polewę czekoladową
i udekorować.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz