Po świątecznych szaleństwach czas na coś lekkiego :) Dietetyczna frittata to idealna odmiana
po ciężkich daniach, którymi raczyliśmy się przez kilka ostatnich dni... U nas je się ją na przeróżne pory dnia -jako śniadanie, obiad czy kolację. Nie wymaga ani dużej ilości czasu ani specjalnych kulinarnych umiejętności, za to jak kolorowo wygląda:) Kto wie, może wreszcie wywołam wiosnę :)))
--------------------------------------------------------- po ciężkich daniach, którymi raczyliśmy się przez kilka ostatnich dni... U nas je się ją na przeróżne pory dnia -jako śniadanie, obiad czy kolację. Nie wymaga ani dużej ilości czasu ani specjalnych kulinarnych umiejętności, za to jak kolorowo wygląda:) Kto wie, może wreszcie wywołam wiosnę :)))
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g sera białego chudego
- pół małej cukini
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 5 pieczarek
- 0,5 średniej cebuli
- 5 oliwek
- kilka kawałków sera feta light
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- kilka listków świeżej bazylii
Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę (pokrojoną w kostkę) wraz z pieczarkami (pokrojonymi
w plasterki), doprawić solą i pieprzem. Papryki i ser feta pokroić w kostkę, oliwki i cukinię
w plasterki (można ją chwilę podsmażyć na patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek).
Jajka wraz z białym serem wymieszać do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą, pieprzem
i ziołami.
w plasterki), doprawić solą i pieprzem. Papryki i ser feta pokroić w kostkę, oliwki i cukinię
w plasterki (można ją chwilę podsmażyć na patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek).
Jajka wraz z białym serem wymieszać do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą, pieprzem
i ziołami.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć podsmażoną cebulę
z pieczarkami, wlać masę jajeczną, cukinię i ser feta, postrzępioną bazylię, całość posypać papryką i oliwkami. Piec w 175 stopniach przez około 35-45 minut, aż lekko się przyrumieni.
z pieczarkami, wlać masę jajeczną, cukinię i ser feta, postrzępioną bazylię, całość posypać papryką i oliwkami. Piec w 175 stopniach przez około 35-45 minut, aż lekko się przyrumieni.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz