czwartek, 4 kwietnia 2013

Frittata z warzywami i serem feta


  Po świątecznych szaleństwach czas na coś lekkiego :) Dietetyczna frittata to idealna odmiana
po ciężkich daniach, którymi raczyliśmy się przez kilka ostatnich dni... U nas je się ją na przeróżne pory dnia -jako śniadanie, obiad czy kolację. Nie wymaga ani dużej ilości czasu ani specjalnych kulinarnych umiejętności, za to jak kolorowo wygląda:) Kto wie, może wreszcie wywołam wiosnę :)))  
---------------------------------------------------------
  
 Składniki:
  • 3 jajka
  • 200 g sera białego chudego
  • pół małej cukini
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 5 pieczarek
  • 0,5 średniej cebuli
  • 5 oliwek 
  • kilka kawałków sera feta light
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • kilka listków świeżej bazylii

  Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę (pokrojoną w kostkę) wraz z pieczarkami (pokrojonymi
w plasterki), doprawić solą i pieprzem. Papryki i ser feta pokroić w kostkę, oliwki i cukinię 
w plasterki (można ją chwilę podsmażyć na patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek).
Jajka wraz z białym serem wymieszać do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą, pieprzem
i ziołami.



  Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć podsmażoną cebulę
z pieczarkami, wlać masę jajeczną, cukinię i ser feta, postrzępioną bazylię, całość posypać papryką i oliwkami. Piec w 175 stopniach przez około 35-45 minut, aż lekko się przyrumieni.
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz