wtorek, 9 kwietnia 2013

Pomarańczowe bułeczki z serem

 
Przy ich robieniu w domu unosi się cudowny zapach pomarańczy... Wiosno, wiosno, gdzie jesteś? Jedne z najlepszych drożdżówek jakie zrobiłam, mięciutkie i puszyste. Goście byli zachwyceni
i zabrali je jeszcze na wynos :))
------------------------------------------------------

Składniki na 12- 15 dużych drożdżówek:

  • 3/4 szklanki letniej maślanki
  • 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 duże jajka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki drożdży suchych (10 g)

Składniki na nadzienie:

  • 120 g twarożku - typu Philadelphia, quarku lub półtłustego jak na serniki (niekoniecznie musi być zmielony)- ja użyłam serka "Mój ulubiony"
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki na lukier:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie.Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut). 



 Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do miski i zmiksować. Jeśli masa będzie za gęsta należy dodać więcej masła lub soku z pomarańczy.


 Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem.


 Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku,  dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem
lub za pomocą nitki  na 12-15 części (otrzymamy ślimaczki)
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ślimaczki układać koło siebie (by po wyrośnięciu 
się stykały) lub w dalszych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 

Przed samym pieczeniem posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.
Piec w temaperaturze 180º przez ok. 22-35 minut.

Składniki na lukier dobrze rozetrzeć, gęstość regulować za pomocą soku z pomarańcza
i cukru pudru. Lukrujemy jeszcze ciepłe bułeczki.
Smacznego! :)

Zmodyfikowany przepis z tej strony.


1 komentarz: