Wczorajszy Dzień Czekolady uczciliśmy przepysznym musem. Zainspirowana jego oryginalnym przepisem ze strony Moje Wypieki postanowiłam zrobić go na swój sposób z wiśniówką, konfiturą i owocami. Wyszedł przepyszny! :) Dla miłośników mocno czekoladowych wrażeń- przyznam się, że mi mojej porcji nie udało się zjeść ' na raz' :) Polecam!
-------------------------------------------------------------------------Składniki ( 3 porcje):
- 100g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wiśniówki
- 5 łyżek konfitury z wiśni
Do przybrania:
- 2 kiwi
- pół banana
- skórka otarta z cytryny
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną na kawałki czekoladę
i cukier puder. Mieszać do rozpuszczenia. Całość wystudzić i wstawić do lodówki, aż masa będzie bardzo zimna (trwa to kilka godzin). Masę wyjąć i ubić na sztywno z wiśniówką.
i cukier puder. Mieszać do rozpuszczenia. Całość wystudzić i wstawić do lodówki, aż masa będzie bardzo zimna (trwa to kilka godzin). Masę wyjąć i ubić na sztywno z wiśniówką.
W szklanych naczynkach ułożyć po kolei: konfiturę z wiśni, mus czekoladowy, na końcu pokrojone w plasterki owoc.
Smacznego!
A ja teraz się dopiero dowiaduję, że wreszcie założyłaś bloga ! :) Wszystko pięknie wygląda, a ten deser musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńA bo tak się z tym kryłam i kryłam... Aż wszystko wyszło na światło dzienne i postanowiłam się oficjalnie ujawnić ;)
OdpowiedzUsuń