czwartek, 17 października 2013

Azjatyckie klopsiki w sosie słodko- kwaśnym





Prosty sposób na mięso mielone :) Zaletą na pewno jest to, że klopsików się nie smaży, a piecze! Rozgrzewający imbir (którego dodałam więcej niż jest w przepisie) jest doskonały na te smutne, deszczowe i przede wszystkim zimne dni. Polecam!
---------------------------------------------------------------------
Składniki:
(dla 4 osób)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka panko (lub bułki tartej)
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 szklanki dymki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1-2  papryczki chilli, drobno posiekane
  • sol i pieprz, do smaku
Sos:
  • 2/3 szklanki sosu hoisin
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
 
W misce wymieszać mięso mielone, jajka, bułkę tartą, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekana dymkę ( lub szczypiorek), olej sezamowy i starty imbir. Dokładnie wyrobić, doprawiając solą
i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na papierze do pieczenia i piec
ok. 12-15 minut.

Sos: Na dużą patelnię wlać sos hoisin, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Mieszamy do zagotowania.


Do sosu włożyć upieczone klopsiki i mieszać na małym ogniu aż dokładnie pokryją się sosem. Podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz